Bebek Gelişimi

Güvenli Bağlanmanın Önemi

Bebeklerin ilk doğduğu andan itibaren annelerinin kokusuna, sesine, tenine kısacası kendine ihtiyacı vardır. Annesinin güvenini kazanan her bebek daha sağlıklı olarak büyüyebilmektedir. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak büyüme noktasında sağlıklı gelişmesini istediğiniz çocuklarınızda güvenli bağlanma unsuruna dikkat etmeniz gerekmektedir.

guvenli baglanmanin onemi

Anne ve bebeğin bağlanması

İlk 2 yıl içinde çok önemli olan bir unsur olan bu bağlanma süreci anne ile bebeğin özel paylaşımlarıdır. Bebeğin daha anne karnında ilk kez göründüğü zaman bile anne ile bağ kurmaya başlamaktadır. Bu aşamada bile annenin hisleri ve duyguları çocuğa aktarılabilmektedir. Anne karnında tekmeler vurmasının bir etkisi de bu duyguları anlayabilmesidir.
Anne ile Bebek 2 Yaşına Kadar Beraber Yatmalıdır
2 yaşa kadar anne ile bebeğin birbirine temas edebilecek kadar yakın bir mesafede uyuması gerekmektedir. Ya aynı yatakta ya da annenin yatağına birleşik olan yerde uyuması gerekmektedir. Bebekleri bu yaştan önce ayrı odalara koymak en büyük haksızlıktır. Bebekle güvenli bağlanmanın en büyük kolaylığı ve etkisi bu beraber yatma meselesinde gizlidir. Bebeğin endişeli tavırlarının altında yatan gizli mesaj da bu aradaki bağdadır. Anne ne kadar bebeği ile güvenli bağ kurabilirse bebek o kadar mutlu büyüyebilir. Alıştıra alıştıra bebeğin yatağını 2 yaşından sonra ayırabilirsiniz. 3 yaş sonraki süreçte ise farklı bir oda alternatifini düşünebilirsiniz.

guvenli baglanma
Kızmak, Bağırmak, Şiddet Olmamalı
Bebeklik döneminden yetişkinlik dönemine kadar var olan bir süreç içinde her zaman psikolojik ve fizyolojik şiddete hayır demeliyiz. Kızmak, bağırmak, şiddet göstermek, vurmak çocukların hislerini yok etmekte ve ailelerinden uzaklaşmasına sebep olmaktadır. Zaman içinde sinir nöbetleri, öfke krizleri, şiddet çocuklara ailelerden verilen bir mirastır. Nasıl davranmalarını istiyorsanız o şekilde davranmalısınız. Sinirli annelerin öfkeli çocukları olabilmektedir. Bunun yanında günlük olaylar içinde de her zaman uysal tavırlar sergilenmelidir. Sürekli konuşmalısınız ve davranışlarını düzeltmek istediğiniz zamanlarda da hislerine vurgu yapmaktan kaçınmalısınız. Kişiliklerinin yok edilmesine izin vermemelisiniz. Anneler ve babalar davranışları ile geleceğe kendilerinden bir iz bırakmaktadırlar. Tohumu ne kadar sağlıklı beslerseniz o kadar gür ve yeşil bir ağacınız olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.