Yeni doğan bebek

Yeni doğana oyuncak seçimi

bebek oyuncak secimi

Yeni doğan bebeğiniz için 7 adımda oyuncak nasıl seçilir
Yaşı her ne olursa olsun, çocuğunuz ile oyuncakçı dükkanına gitmek, ona tam bir panik yaşatır, çünkü dört bir tarafı renkli ve güzel oyuncaklar ile doludur. Kötü olan şu ki, her oyuncak markası ürünün en iyi ve güvenli olduğunu söylerken, hangisine gerçekten inanılabilir.
Aşağıdaki 7 adımı oyuncak satın alırken göz önünde bulundurursanız bu endişeden kurtulmanız mümkün.

Yaş aralığı bebeğinize uygun olmalıdır
Bebek oyuncağı seçerken dikkat etmeniz gereken ilk şey bebeğinizin yaşına uygun mu ve yutulabilir parça içeriyor mu?  Unutmayın ki onun beğenmesinden öte, sizin oyuncağa olan güveniniz önemlidir. Ki zaten muhtemelen istediği şeyin ne olduğunu da bilmiyor. Aynı durum sadece kendi çocuklarınız için değil, gelen hediyeler ve aldığınız hediyeler için de geçerlidir. O yaştaki çocukların damakları kaşındığı için puzzle ya da lego gibi oyuncakları ağızlarına alırlar ve sonucu ölümle biten olaylara sebebiyet verebilirler. Herhangi bir oyuncak kesinlikle yutulabilecek kadar küçük olmamalıdır.

yeni dogan oyuncak secimi

Bebeğiniz için güvenli olmalıdır
Belki bulunduğumuz yıllarda, rafa konulan her oyuncağın bebek için güvenli olduğunu düşünebilirsiniz, fakat bu doğru değil. Oyuncak satın alırken sadece parçaların yutulmaması yeterli olmaz, bununla birlikte oyuncakların vidalardan ya da çivilerden oluşmaması da gerekir, çünkü bu oyuncaklar muhtemelen sağa sola sürekli çarpılacaktır, eğer zamanla gevşeyebilecek cinsten ise bebeğiniz için güvenli olmaz. Ayrıca üzerine düşüldüğünde de kesinlikle yaralamaması gerekir. Bunun için keskin köşelere sahip oyuncaklar değil, daha çok yuvarlak hatlı oyuncaklar seçmelisiniz.

Üretkenliği arttırmalıdır
Bir bebeğin herhangi bir oyuncakla oynaması sadece boş vakit geçirdiği ve etrafını rahatsız etmediği anlamına gelmez. Bebekler ve çocuklar o yaşlarda sadece hayal dünyalarında yaşarlar, bu nedenle içgüdüsel isteklerine doğru yanıt verebiliyor olmalısınız. Mesela eğer çocuğunuz 5 – 6 yaşlarındaysa, yani parçaları yutmaması gerektiğini biliyorsa, ona legodan yapılmış gemiler almak yerine, sadece lego alın, böylelikle kendi başına bir şeyler üretmesi gerektiğini vurgulamış olursunuz.
Örneğin çocuğunuz bez bebeklerden hoşlanıyorsa tabi ki onu bu bebeklerden mahrum etmemelisiniz, fakat çoğu zaman biraz geri çekilin ve onu hayal gücü ile oynayabileceği oyuncaklarla baş başa bırakın.

Fiziksel aktivitelerini çoğaltmalıdır
Emin olun ki kızınız ya da oğlunuz zaten ileriki yaşlarında bilgisayar başından kalkmayacak, o halde yapmanız gereken onları fiziksel aktiviteye şimdiden alıştırmak.
Aslında bunu yapmanız son derece basit, sadece yerde oturup da bütün gün bir oyuncakla oynamasını değil,  yürümesini ya da itmesini sağlayan, örümcek gibi oyuncaklar almalısınız.
Bu oyuncaklar pahalı ya da fiziksel olmak zorunda da değiller, örneğin sadece ev içinde bile olsa oynayabilecek olduğunuz saklambaç ya da ebelemece gibi oyunlar ona gerekli fiziksel hareketi verebilir.

Kendi oyuncaklarınızı da üretebilirsiniz
Günümüzde çocuk yetiştirmek zaten maliyetli, yetmezmiş gibi oyuncaklar da son derece pahalı. Bu yüzden çocuğunuzun sadece bir iki ay oynayacak olduğu oyuncaklara yüzlerce lira harcamanızın da bir anlamı kalmıyor.
Yapmanız gereken sadece biraz araştırmayla, evinizdeki malzemeleri nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek, eğer biraz da hayal gücüne sahipseniz kullanılmayan tüm eşya ve malzemelerden bebeğinizin seveceği harika oyuncaklar oluşturmanız mümkün.

Oyuncaklar çoklu duyu organlarına hitap etmelidir
Bebeğinize alacak olduğunuz oyuncaklar asla tek bir özelliğe sahip olmamalı.
Örneğin sadece ışık çıkartabilen bir oyuncak yerine, hem ışık çıkartan, hem ses yapan hem de hareket eden oyuncak almanız bebeğinizin kişisel gelişimi için en iyisidir. Bu oyuncaklar özellikle sinir ve stres problemi olan bebek ve çocuklara da önerilmektedir.

Öğrenmeyi de teşvik etmelidir
Bir oyuncağın ses yapması, hareket etmesi ve de ışıklı olması bebeğiniz için son derece eğlencelidir, fakat öğretici de değilse maalesef bebeğinizin zihin ve kişilik gelişimi için yeterli olamaz.
Yeni doğan bebekler her şeyi çok çabuk kaparlar ve kolay öğrenirler, o yüzden bu yaşları sadece oyunla geçirmemeli ve ortaya bir avantaj çıkartmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.