Bebek Gelişimi

Bebekler için aşı takvimi

Her bireyin hastalık yapan mikrop ve bakterilerden korunmak için bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi gerekmektedir. Bebeklik döneminde geçirilen hastalıklar daha tehlikeli olduğundan korunmanın daha etkili olabilmesi için bebeklerin aşı olması şarttır. Her yıl düzenlenen aşı takvimine uygun olarak bebeklerinizin aşılarını yaptırabilmeniz mümkün. Aşı ile vücuda enjekte edilen antikorlar uzun süreli korunma sağlar ve mikrobun vücuda tekrar girmesine fırsat tanımadan ortadan kaldırılmasını sağlarlar. Aşıların etkili olabilmesi için belirli dozda belirli zaman aralıklarında yapılması gerekmektedir. Aşıların içerikleri ve önemleri;

Verem (tüberküloz) aşısı; BCG aşısı çocukların doğumdan sonra ilk üç ayı içinde ve ilkokul çağında 2 doz olarak uygulanmaktadır.

Beşli Karma Aşı; çocuk felci (IPV), menenjit (Hib), tetanos (DBT), difteri ve boğmacayı içeren bu karma aşı bebeklerin 2, 4, 6 ve 18. aylarında uygulanmaktadır. Çocuklar 6 yaşına geldiğinden difteri, boğmaca ve tetanos aşısını içeren 3’lü karma aşı uygulanmaktadır. Eğer bebeğinize çocuk felci aşısı yaptırmışsanız tekli olarak Hib aşısı uygulanabilir.

Çocuk felcine karşı yapılan iki farklı aşı bulunmaktadır. İnaktive aşı; enjeksiyon ile uygulanırken güvenli ve en etkilisidir. 2. aydan itibaren 1-2 ay ara ile toplam 3 doz olarak uygulanan aşı; 18. aya gelinince hatırlatma dozu ile tekrarlanmalıdır. Oral aşı; ağızdan damla yolu ile uygulanmaktadır. Hib aşısı ise; menenjit hastalığı sonucunda bebeklerin hastalanmasını önlemektedir. 2. aydan itibaren iki ay ara ile 3 doz uygulanan bu aşı da 18. Aya gelindiğinde hatırlatma dozu ile tamamlanmalıdır.

Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı; bebeklere 9. aylarından itibaren kızamık aşısı uygulaması yapılmalıdır. Ardından uygulanacak olan bu üçlü karma aşı ise 15. ayda uygulanabilmektedir. Eğer 9. Ayda bebeğinize kızamık aşısı uygulatmadıysanız karma aşı 12. ayda yapılabilmektedir.

Hepatit B aşısı; karaciğer iltihaplanmasına neden olan virüsün engellenebilmesi için 1 ay ara ile 2 doz şeklinde uygulanır. Ardından ilk dozun üzerinden 6 ay geçmesi ile bir hatırlatma dozu daha yapılmalıdır. Anne ve babadan geçme riski olan bu hastalık için eğer taşıyıcılık kesin değilse aşının uygulanması için en fazla 2. ayın sonuna kadar beklenebilinir.

Pnömokok (zattüre) aşısı; 2 yaşından büyük bebeklere, çocuklara ve yetişkinlere önerilen bu aşı; dalağı alınmış ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilere ise kesinlikle uygulanmalıdır. Aşı ilk önce tek doz ardından 5 yıl sonra hatırlatma dozu şeklinde yapılmaktadır.

Grip aşısı; oldukça yaygın olan grip virüsü kişilere göre farklı ağır sonuçlara neden olmaktadır. 6 aylık ve 3 yaş arası çocuklar için 1 ay ara verilerek 2yarım doz şeklinde uygulanmaktadır. Daha önce hiç aşı yapılmamış çocuklara ise 1 yarım doz uygulaması yapılır. 3 yaş ve 9 yaş aralığındaki çocuklara ise 1 ay ara verilerek 2 tam doz uygulaması yapılmaktadır. Daha önce aşı yapılmamış çocuklara ise 1 tam doz uygulanmaktadır. 10 yaş üstündeki tüm çocuklara ve erişkinlere ise her yıl tek doz şeklinde uygulanmaktadır.

Suçiçeği aşısı; 1 yaşından itibaren tüm çocuklara ve bireylere uygulanabilir.

Hepatit A aşısı; 2 yaşından itibaren çocuklar okul ve kreşe başlamadan önce uygulanması gereken bir aşıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.