Bebek bakımı

Bebek bakımı ve incelikleri

Bebekler için zorlu olduğu kadar aileler içinde oldukça zorlu olan bakım sürecinde uykusuz geceler ve yorgunluk oldukça hakimdir. Fakat canınızın parçası olan bu minik için yapmayacağınız ve göz ardı etmeyeceğiniz fedakarlık yoktur. Bu nedenle bebeklerinize kulaktan dolma bilgilerle değil uzmanların verdiği bilgilerle bakım yapmalısınız. Çok genç bebek sahibi olan çiftlerde genellikle anne ve babaların gösterdiği gibi bebek bakımı yapılırken aslında eskiden gelme alışkanlıkların birçoğunun ne kadar yanlış olduğunu seminerlerde ve televizyonlarda doktorlar açıklamaktadır. Bu nedenle başkalarını aranızdan çıkararak doktorunuzun dediği şekilde bebeğinizin bakımını yapmalısınız.

Bebek bakımında karşılaşılan zorluklardan bazıları;

  • Bebek için en önemli besin kaynağı olan anne sütünün geç gelmesi ya da az olmasının yanı sıra bebeğinizi emzirirken sütle birlikte hava yutması
  • Gaz çıkarma problemi bebek bakımının en önemli noktalarındandır. Gazı çıkarılmayan bir bebek daima huzursuz olacağı için ne uyuyabilecektir ne de gülümseyebilecektir. Sürekli olarak ağlama durumunda olacaktır.
  • Açlık ve tokluğun farkında olmayan ve henüz o ayrımı yapamayan bebekler için özellikle iştahsızlık en büyük sorunlardan biridir.
  • Bez seçimi de bebeklerin kilo ve kaç aylık olduklarına göre değişen bir diğer önemli bakım gereçlerinden biridir.
  • Bebeklerinizi hava değişimlerinden korumak onların çabuk hastalanmasını önlemekle aynı şeydir. Kalabalık ortamlarda temiz havadan yoksun nefesler alıp vermesinin önüne geçmeli ve sıcakken sıcağa uygun, soğukken de soğuğa uygun giyecekler giydirmelisiniz.

Tüm bu sorunları çözmek için uzmanların verdiği tavsiyelere mutlaka uymalısınız. Bebeğiniz konuşmayı bilmediği için size ihtiyaçlarını ve rahatsızlıklarını sadece ağlayarak anlatacaktır. Bu her ne kadar zor bir durum olsa da bir süre sonra gün içerisinde hangi saatte ne istediğine alışacağınız için hayatınızı bir rutine koyabileceksiniz.

  • Bebeğinizin bakımındaki en önemli konulardan biri olan bebek beslenmesini yeni doğanlar için özellikle 2-3 saat aralıklarla yapmalısınız.
  • İlk 6 ay her uzmanın da belirttiği gibi ek gıda olmadan sadece anne sütü ile beslemelisiniz.
  • Bebeklerinizi besledikten sonra her seferinde gazını çıkartın. Yoksa bebekleriniz huzursuz olacaktır. Göğsünüzü tamamen ağzına aldığına ve hava yutmadığına emin olmalısınız.
  • Ani bebek ölümlerinden kaçınmak için yapılan araştırmalar sonucunda bebeklerin ilk 4 ya da 6 ay içerisinde sırt üstü yatırılması gerektiğini belirlemiştir.
  • Bebeğinizin alt temizliğini yaparken uygun bez seçmiş olmanız kadar ıslak mendil kullanmamanız da önemlidir. Islak mendiller zaten bez içerisinde zor hava alan cildi daha çok tahriş edecektir. Islak mendilin alkollü ve parfümlüleri yerine su ile ıslatılmış olanlarını tercih edebilirsiniz.
  • Kız bebeklerde alt temizliği önden arkaya doğru ve tek bir hareketle yapılmalıdır. Derinlemesine bir temizlik mikrop kapmasına neden olabilir.
  • Bebeğinizin oda sıcaklığını sabit tutarak her gün yıkamalısınız. Banyo sıcaklığı annenin elini yakmayacak ısıda 37 derece civarında olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.